22. maaliskuuta 2015

Keveys

Italo Calvinon pieni kirja Kuusi muistiota seuraavalle vuosituhannelle käsittelee, kuten kirjan nimikin jo kertoo, kuutta teemaa: keveys, nopeus, täsmällisyys, näkyvyys, moninaisuus ja …

Ensin perustelut keveyden käsittelylle:
…pyrin selvittämään  - itselleni ja teille - miksi olen päätynyt pitämään keveyttä pikemminkin arvona kuin puutteena, minkälaisissa kirjallisissa esimerkeissä olen tunnistanut keveyden ihanteeni, ja miten sijoitan tämän arvon nykyhetkeen ja miten heijastan sen tulevaisuuteen.

Milan Kunderan romaanista Olemisen sietämätön keveys Calvino toteaa mm.:
Elämän raskaus on Kunderan mukaan kaikissa pakottamisen muodoissa: se on julkisten ja yksityisten pakotteiden tiheä verkko, joka lopulta kietoutuu ympärillemme yhä tiiviimmin solmuin. Hänen romaaninsa osoittaa miten kaikki, minkä elämässä valitsemme ja mitä arvostamme sen keveyden tähden, paljastuu piankin kestämättömän raskaaksi. Ehkä vain älyn elävyys ja liikkuvuus pelastuvat tuolta tuomiolta: ne ominaisuudet, joiden avulla romaani on kirjoitettu ja jotka kuuluvat toiseen maailmankaikkeuteen kuin se, jossa elämme.

Calvino sanoo myös tämän, minua kovasti kiinnostavan näkökulman keveydestä:
Toivon ennen kaikkea osoittaneeni, että on olemassa mietteliäisyyden keveyttä samalla tavoin kuin on meidän kaikkien tuntemaa pinnallisuuden keveyttäkin. Itse asiassa mietteliäs   keveys voi saada kevytmielisyyden näyttämään raskaalta ja samealta.