18. marraskuuta 2016

Häränhännästä


Ruokakulttuuri on arkinen osa elämää ja monella  perinneruoalla on oma kiinnostava, usein herkullinen historiansa. Vuohet, lampaat ja merestä nostetut moninaiset kalat ja äyriäiset saavat veden herahtamaan kielelle.  Mutta mitä tulee ensimmäiseksi mieleen, jos tarjolla on häränhäntää.

Espanjassa sanasta häränhäntä ajatus lähtee lentoon härkätaiteluareenan suuntaan. Härkätaistelun historia on pitkä; niitä on joidenkin lähteiden mukaan järjestetty Iberian niemimaalla jo 400-600 –luvulla ja perinne jatkuu edelleen.

En ole koskaan käynyt katsomassa härkätaistelua livenä, mutta joskus vilkuillut televisiossa näytettyjä esityksiä. Ja ratkaisevalla hetkellä vaihtanut nopeasti kanavaa.

Härkätaistelunäytös kestää kaksi ja puoli tuntia. Näytöksen aikana areenalla taistelee vuorotellen yhteensä kuusi härkää ja kolme matadoria. Kaikki tapahtuu tarkan suunnitelman ja ajoituksen puitteissa. Jokainen taistelu sisältää kolme osaa. Ensimmäisessä osassa härkä päästetään areenalle ja toreadorit sekä matadori viittoineen testaavat härän reaktioita. Samalla areenalle tulevat myös kaksi picadoria  ratsuineen. Toisessa osassa banderillerot iskevät puukepit härän niskaan, toisinaan tämän tekee matadori. Kolmannessa vaiheessa matadori, joka näytöksen varsinainen tähti, on yksin härän kanssa areenalla,  hän ohjailee härän liikkeitä punaisesta kankaasta tehdyn viitan (muleta) avulla. Härkä on surmattava kymmenen minuutin aikana. Jos aika ylittyy, trumpetin törähdyksen jälkeen saa kolme minuuttia lisäaikaa. Vielä tämän jälkeen on mahdollista saada kaksi minuuttia lisäaikaa. Mutta jos härkä on edelleen elossa, taistelu lopetetaan ja härkä viedään teurastettavaksi.

Taisteluhärän kasvatusta harjoitetaan eri puolilla Espanjaa. Sanotaan, että yksi kasvatettava härkä tarvitse 1,5 hehtaarin maa-alueen. Ne kasvatetaan suurissa laumoissa, ja ovat moni vuosisataisen jalostuksen tulosta, muodostaen oman rotunsa. Tyypillinen ulkoinen ominaisuus on vahva niska ja rohkea, raivokas luonne. Taisteluhärkä painaa 450-650 kg ja se elää vapaana laitumella 4-6 vuotta ilman ihmiskontakteja. Ravinnosta ja härän kunnosta pidetään hyvää huolta, vain terve ja hyväkuntoinen kelpaa taisteluareenalle.

Laji on vaarallinen; tilastoista löytyy tieto, jonka mukaan 1700-luvun jälkeen espanjalaisia härkätaistelijoita on kuollut yli 500. Laji on menettämässä suosiotaan, Katalonia kielsi härkätaistelut vuonna 2012. Toisaalta Espanjan parlamentin suorittamassa äänestyksessä vuonna 2013 laji sai kulttuuriperinnön suoman lain suojan.

Näin pitkästi oli johdattelua varsinaiseen ruokapuoleen. Etsin, tutkin ja selailin reseptejä. Andalusialainen häränhäntäpata näytti lupaavalta. Lähetin ent. Poikakaverin läheiseen hyvin varustettuun lihakauppiaan puotiin. ”Osta häränhäntä”, sanoin. Itse päätin hankkia muut tykötarpeet, perinteinen savivuoka oli jo ostettu. Mies palaa apeana, ei ollut häntää tiskillä valmiina, piti tilata. Ja sitten parin päivän päästä uudestaan kauppiaan puheille häntää hakemaan, ja tulihan se sieltä. Paketoituna noin metrin pituinen pötikkä. Miten sen saisi vuokaan väännettyä, kun ainoa järeämpi apuväline paloitteluun oli sähkökäyttöinen pensasleikkuri. Tuli vähän sanomista, puolin ja toisin. Kassi käteen ja häntä mukana lihakauppiaan puheille. Menimme yhdessä. Kauppiaan naamasta näin heti, että hän arvasi millä asialla olimme. Taisi heti kysyäkin, että pätkitäänkö. Takanamme istui paikallisia perheenemäntiä, joita tilanne huvitti enemmän kuin minua.

Tässä testattu ja hyväksi havaittu ohje.

Noin 1,5 kg häränhäntää
2 kpl chorizo-makkaraa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
10 mustapippuria
4 kanelitankoa
3 laakerinlehteä
1 appelsiini
3 dl punaviiniä
2 dl sherry
5 dl lihalientä
tuoretta timjamia
vehnäjauhoja
1-2 tl suolaa

Tee viillot hännissä oleviin kalvoihin jotta lihat pysyvät muodossaan. Pyörittele häränhännät vehnäjauhoissa ja ruskista lihat kuumassa paistinpannussa.
Kun kaikki hännät on ruskistettu, nosta kaikki hännät pataan ja lisää sekaan chorizomakkara paloina, kanelitangot, laakerinlehdet, sipulit, mustapippurit, sherry ja punaviini.
Anna padan kiehua kunnes nestettä on jäljellä noin puolet.
Lisää sitten lihaliemi, puntti timjamia ja yhden appelsiinin kuoret lastuina..
Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Anna hautua kaikessa rauhassa 150 asteessa 4-6 tuntia.


Uskon, että herkulliseen makuun vaikutti ratkaisevasti omasta puusta poimittu appelsiini.

Jos nälkä ei herännyt yllä kuvatusta, voit ainakin virkistää mieltäsi ja tyydyttää kulttuurin nälkää lukemalla Ernest Heminwayn Rondaan sijoittuvan kirjan Kuolema iltapäivällä, jossa kuvataan härkätaistelun estetiikkaa ja kulttuurista puolta.