19. helmikuuta 2017

Rusinasta

Kannattaako kirjoittaa näin pienestä asiasta? Rusina: pieni ruskeahko tai kellertävä, ryppyinen, kuivahko, mutta suussa makea. Siis kannattaa.

Sun Maid –tyttö vuodelta 1916 elää edelleen: kuva on ikoni, samassa merkityksessä kuin Elovena-tyttömme vuodelta 1925.

Sun Maid –rusinat tuotetaan Kaliforniassa, ja tuotannosta vastaa 1912 perustettu maatalousosuuskunta, johon kuuluu 850 viinirypäleiden perheviljelijää. Osuuskunnan kotipaikka on Kingsburg, pieni kaupunki, joka tunnetaan myös nimellä ”Little Sweden”. Nimitys ei ole liioittelua, seudulla on vankka ruotsalaistausta, jonka saatoin joulukuussa 1991 kuulla, nähdä jopa haistaa. Ruotsalainen siirtolaisyhdyskunta järjesti perinteiset joulumyyjäiset, kommunikointi sujui vaivatta iäkkäämpien asukkaiden kanssa ruotsiksi. Muistan vanhemman herrasmiehen korjanneen puhettani kun käytin sanaa ”jobba” kertoessani työstäni, hänestä sellaista sanaa ei ole ruotsin kielessä, pitää sanoa ”arbeta”.  Tarjolla oli piparkakkujen lisäksi livekalaa, jonka nenä kyllä tunnistaa kauempaakin.

Viime lauantain Sur-sanomalehti pisti miettimään rusinoiden paremmuutta. Kumpi parempi, kalifornialainen vai malagalainen? Makunsa, rakenteensa ja kokonsa perusteella moscatel-rypälleestä kuivatut rusinat ovat saaneet luokituksen la Dominación de Origen Pasas de Málaga. Andalusian pyrkimys kehittää ja monipuolistaa turismia kohdistuu tällä hetkellä gastronomiaan, ja ruokaan liittyvät matkat vievät vierailijan Välimeren hiekkarannoilta sisämaahan, jossa viinitarhojen tuotteet viineistä rusinoihin tulevat tutuiksi. Moscatel-rypäleiden pominta ja kuivaus rusinoiksi suoritetaan käsin, mikä takaa korkealuokkaisen tuotteen.

Vierailijoiden retki päättyy paikalliseen ateriaan, jonka pääosassa on pollo. Kana valmistetaan tilan isännän isoäidin Marokossa oppiman reseptiä mukaellen. Ainekset 6-8 hengen ateriaan ovat:
- kana
- 1 ½ lasillista makeaa viiniä
- 4-5 sipulia
- 250 g manteleita
- 250 g rusinoita (moscatel de Alejandria)
- jauhettua kuminaa
- 2 kanelitankoa
- suolaa ja pippuria
 
Taitava kokki tuosta valmistaa mainion riisin kanssa nautittavan aterian, jossa yhdistyy Andalusia ja Marokko sekä historia ja nykypäivä.

Reseptiä en ole vielä kokeillut, mutta varmasti sen testaan. Jos maku kovasti miellyttää, annan sille uuden nimen: kanaa ehtoollisviinissä. Nimitys johtuu tietysti siitä, että jokainen Suomessa ehtoollisella käynyt on muscatel-rypäleestä valmistettua viiniä saanut maistaa.

Rusinoiden vertailussa on kallistumassa malagalaisten puoleen. Vaikka Sun Maid –rusinoita valmistetaan 200 miljoona kappaletta vuodessa, pidän parempana herkkuna sellaisia rusinoita, jotka poimitaan käsin ja kuivataan auringossa.

Jos matkasi suuntautuu Axarquíaan, löydät tietoja rusinakohteesta:
Rutas el Pasero: elpaseroborge(at)gmail.com

Lisäys 21.2.2017
Olin niin jo reseptin lumoissa, että unohtui kirjavinkin antaminen, sehän on keskeinen asia tässä lukupäiväkirjan tapaisessa blogissani. Aiheeseen sopii vuonna 2011 suomennettu kirja Leo Afrikkalainen. Kirjailija on Amin Maalouf, jonka tunnemme Kaija Saariahon oopperoiden librettojen kirjoittajana. Leo Afrikkalaisen tarina sijoittuu 500 vuotta sitten Granadaan, jota oli pitkään hallinneet islamin uskoiset sulttaanit. Tämä vaihe päättyi, mutta jätti voimakkaan vaikutuksen koko Andalusian alueelle.


Poimitaan vielä rusinat pullasta, ja katsotaan mistä ja milloin tuokin tuttu sanonta on meille tullut. Kielikellon julkaisussa 2/1995 asia selitetään seuraavasti:


Rusinat pullasta 
Maailmantapahtumien käänteille syntyy paitsi yleiskielisiä, usein pitkiä ja selittäviäkin nimityksiä myös leikkisiä kuvailmauksia. Euroopan talousyhteisöön ETAan pyrkivää Suomea moitittiin 1980-luvun lopulla vain omien etujensa tavoittelemisesta EY:ssä eli halusta päästä poimimaan rusinat EY:n pullasta; puhuttiin jopa Suomen kehittämästä rusinapullateoriasta. Suomalaisia moitittiin rusinat pullasta -asenteesta myös esimerkiksi teatterielämysten etsinnässä. Sanonta jäi henkiin, sillä keväällä 1994 Islantia paheksuttiin ”rusinoiden noppimisesta pullasta” sen käymässä kalastusaluekiistassa. Kokoomuksen puheenjohtajaa Sauli Niinistöä tukistettiin loppuvuodesta 1994 kahdella tuolilla istumisesta; hän nimittäin kieltäytyi tarjotusta ministerin salkusta mutta osallistui kokoomuksen ministeriryhmän vetäjän roolissa hallituksen työskentelyyn ja saattoi näin poimia rusinoita molemmista pullista eli ”näykkiä sekä hallituksen että opposition pöydistä”. Suomen kielessä sanonta lienee tuore, sillä se näyttää ilmestyneen lehtiteksteihin vasta 1980-luvun loppupuolella. Sen sijaan ruotsissa se on ollut Svenska Akademiens Ordbokin mukaan tunnettu jo 30-luvulla muodossa ”plocka russinen ur kakan”.

Hyvää sunnuntai-iltapäivää