12. maaliskuuta 2017

Alfonso XIII - Caminito del Rey


Alfonso XIII oli kuningas jo syntyessään, sillä hänen isänsä Alfonso XII kuoli ennen perimysjärjestyksessä ensimmäisen poikansa syntymää. Tämä tapahtui Madridissa vuonna  1886. Sijaishallitsijana toimi alaikäisen kuninkaan äiti kunnes valta virallisesti siirtyi 16 vuotta täyttäneelle Alfonso XIII.

Ei ole ollenkaan turhaa tutustua historiaan kuninkaiden kautta, kun lähteet löytyvät niin helposti Wikipediasta ja samalla voi vertailla miten erikieliset versiot asiaa käsittelevät.  Juuri tämä Alfonso alkoi kiinnostaa käveltyäni kuuluisan Caminito del Rey –vaellusreitin, johon kuninkaan nimi liitetään.

Suomenkielinen versio kertoo lyhyesti, että hänen hallituskaudellaan menetettiin siirtomaat Kuubassa, Puerto Ricossa ja Filippiineillä. Kuningas poistui maasta 1931, kun Espanjan toinen tasavalta julistettiin, mutta hän ei luopunut kruunusta ja eli maanpaossa kunnes kuoli vuonna 1941 Roomassa. Franco julisti 1936, ettei Alfonsoa tulla hyväksymään kuninkaaksi.

Alfonson puoliso oli Englannin kuningatar Victorian lapsenlapsi myös Victoria nimeltään. Pariskunta sai seitsemän lasta. Suomalaisen lähteen mukaan Alfonsolla oli lisäksi kolme avioliiton ulkopuolista lasta.

Katsotaan, miten kuva Alfonsosta täydentyy kun lähteenä on englanninkielinen Wikipedia. Sopiva puoliso löytyi Englannista, tosin avioliittoa vastustettiin uskonnollisista syistä, mutta protestanttinen prinsessa kääntyi katolliseksi ja avioliitto katsottiin sopivaksi. Tosin itävaltalaistaustainen äiti olisi nähnyt mielellään valinnan tapahtuneen Habsburg-Lorrain -suvun piiristä. Toinen ongelma oli prinsessan suvussa perinnöllinen sairaus verenvuototauti. Häät vietettiin 1906 Madridissa, jossa juhlaa varjosti katalonialaisen anarkistin terroriteko. Juhlakulkueeseen heitettiin pommi, joka surmasi useita katsojia ja kulkuesseen osallistuvaa vierasta.

Pian tuli selväksi, että Victoria oli periytyvän verenvuototaudin kantaja, asia paljastui jo seuraavan vuonna  ensimmäinen poikalapsen syntyessä. Samoin oli myös toisen myöhemmin syntyneen pojan kohdalla. Alfonso etääntyi kuningattarestaan, ja hänellä todetaan olleen useita rakastajattaria. Aviottomia lapsia kerrotaan olleen viisi ja kuudes, joka oli syntynyt jo ennen avioliittoa.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Espanja pysyi puolueettomana, ja kuningas toimi aktiivisesti sotavankien hyväksi, pelastaen useiden tuhansien sotavankien hengen molemmilta taistelevilta puolilta ja tätä diplomaattista toimintaa johdettiin kuninkaan palatsista. Vuonna 1918 Euroopassa levisi rajuna sairautena ”espanjan tautina” tunnettu influessaepidemia. Myös kuningas sairastui vakavasti, mutta toipui. Koska Espanja ei ollut mukana sodassa, uutista ei sensuroitu kuten muissa sotaakäyvissä maissa tehtiin, ja tieto vakavasta sairaudesta levisi laajasti. Näin välittyi väärä kuva taudista ja käsitys siitä, että epidemia oli erityisen vakava juuri Espanjassa.

Sotahistoriasta kiinnostunut voi lukea tarkemmin Alfonson hallituskaudella käydyistä sodista erityisesti Pohjois-Afrikassa ja Marokossa. Aikaisemmin menetetyille siirtomaille haettiin korvaavaa aluetta ja Alfonso sai lisänimen ”afrikkalainen”. Suuret sotatappiot ja hänen välinpitämätön suhtautumisensa sotilaiden kärsimyksiin herättivät pahennusta.

Alfonso XIII oli espanjalaisen turismin kehittäjä, ja tässä hän onnistui paremmin kuin sotatoimissa.  Hotel Palace valmistui 1912 kuninkaan toivomusten mukaisesti, ja  se komistaa Madridin keskustaa edelleenkin. Parador-hotelliketju, jonka kantava idea oli sijoittaa merkittäviin historiallisiin rakennuksiin korkeatasoisia turisteille tarkoitettuja majoitusmahdollisuuksia, sai alkunsa. Samoin jalkapallosta kiinnostunut kuningas vaikutti useiden jalkapallo- ja muiden urheiluseurojen syntyyn. (Etuliite Real viittaa sanaan kuninkaallinen).

Espanjankielinen Wikipedia käsittelee yksityiskohtaisesti poliittista ja sotilaallista toimintaa ensimmäisen ja toisen tasavallan aikana sekä luonnollisesti Francon ja kuninkaan välistä suhdetta.

Turismin kannalta tärkeä toimenpide oli Caminito del Rey –kävelyreitin avaaminen vuonna 1921. Malagan voimakas teollinen kehitys edellytti energian saannin turvaamista ja vesivoima valjastettiin sähkön tuotantoon. Guadalhorce-joki virtaa syvällä vuorten välisessä rotkossa ja vuorenseinämän korkeus (noin 300 metriä) muodostaa haasteellisen rakennuskohteen niille rohkeille miehille, jotka aikoinaan rakensivat ensimmäiset kulkureitit vuoren seinämään. Rotkon ylittämiseksi tarvittiin myös silta, joka lyhensi matkan pituutta. Reitti oli ahkerassa käytössä pitkään ja saavutti suuren suosion myös kiipeilijöiden parissa. Useiden kuolemantapausten jälkeen reitti lopullisesti suljettiin vuonna 2000. Kunnostustyöt aloitettiin uudelleen ja 6 miljoonan euron satsaus kannatti. Reitti avattiin 2015, ja sen kulkee valvotuissa olosuhteissa enintään 600 kävelijää päivässä. Maisemat, kasvillisuus, linnut ja hiljaisuus tekevät retkestä yhden tärkeimmistä matkailukohteista Malagan provinssissa.

Mutta vielä muutama yksityiskohta espanjalaisen Wikipedian tiedoista. Alfonso XIII oli kiinnostunut erotiikasta ja elokuvasta. Hänet mainitaan pornografisen elokuvan tukijana, ja tuohan tämäkin tieto uuden piirteen tuohon siniveriseen herraan. Kuten sanottu, hän kuoli Roomassa ja hänen maallinen majansa siirrettiin vasta vuonna 1980 Escorialin linnan kuninkaallisten hautaholviin.

Hänen pojastaan Don Juanista ei tullut koskaan kuningasta, mutta sen sijaan Roomassa syntynyt pojanpoika Juan Carlos opiskeli Espanjassa ja eli Francon vaikutuspiirissä. Kuninkaaksi kruunaus tapahtui vuonna 1975 välittömästi Francon kuoleman jälkeen. Juan Carlos I luopui kruunusta 2014 poikansa hyväksi. Nykyinen kuningas Felipe VI on siis Alfonson pojan pojanpoika.

Näin ajatus alkoi harhailla Caminito del Reyn kävelyn jälkeen. Kuvat puhukoon puolestaan upeista maisemista, jotka voisi kokea vielä uudelleen.