4. marraskuuta 2018

Vertaus


”Kun perheen nuoret pyristelevät irti vankilastaan, pääsevät taulun linnutkin lentoon. Vertaus on hieman korni.”

Lainaus on Hesarista Laura Kytölän kirjoittamasta arvostelusta Avoimet Ovet –teatterin  näytelmästä Papin perhe.

Tunnen sanan korni, mutta en osaa sitä käyttää, joten hain sille synonyymeja. Korni tarkoittaa: typerä, tyylitön, banaali, mauton.

Näyttämön taustalla on suurikokoinen kuva Franciscus Assisilaisesta, tosin ei yllä oleva, mutta helposti tunnistettava hahmo.

Franciscus Assisilainen (k. 3. lokakuuta 1226) on katolisen kirkon kunnioitettu suojeluspyhimys, mutta arvostettu myös luterilaisten ja anglikaanien uskonnollisissa piireissä. Hänen symboleita ovat eläimet muun muassa linnut. Näiden lisäksi hän on mm. ympäristön, eläintarhojen, rauhan, perheiden, yksin kuolemisen ja kauppiaiden suojeluspyhimys.

Minna Canth oli sivistynyt, paljon lukenut ja aktiivisesti ajassaan elävä kirjailija. Mietin, mitä hän ajatteli Franciscus Assisilaisesta, rikkaan kangaskauppiaan perheeseen syntyneestä miehestä, joka luopui sukunsa varakkuudesta ja ryhtyi sairaiden, heikossa asemassa olevien puolustajaksi.

Pyhimyslegendojen tarkoitus on opettaa meille jotakin pysyvää ja arvokasta hyvästä elämästä. Papin perheessä sovittelijan tehtävä lankesi äidille, jonka taustahahmoksi  kuva Franciscuksesta oli sijoitettu. 

Franciscus Assisilaisen rukous

Vapahtaja, tee minusta rauhasi välikappale,
niin että sinne, missä on vihaa,
toisin rakkauden,
missä loukkausta, toisin anteeksiannon,
missä epäsopua, toisin yksimielisyyden,
missä erehdystä, osoittaisin totuuden,
missä epäilystä, auttaisin uskoon,
missä epätoivoa, nostaisin luottamukseen,
missä pimeyttä, loisin sinun valoasi,
missä surua, virittäisin ilon ja lohdutuksen.

Niin että, oi Mestari, en yrittäisi niin paljon
etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita,
hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia,
pyytää rakkautta kuin rakastaa muita,
sillä antaessaan saa,                
kadottaessaan löytää,
unohtaessaan saa anteeksi,
kuollessaan nousee iankaikkiseen elämään.



Näillä ohjeilla voisi elämä muuttua paremmaksi itse kullekin. Onko hölmöä tavoitella hyvää toisille nyt, kun jokaisen pitäisi olla oman elämänsä ohjaaja ja mestari. Minna katseli ympärilleen ja näki epäkohtia, joita rohkeasti toi esille teksteissään. En tietenkään voi mennä vannomaan, että vaikutteet olivat Assisilaisen elämästä ja kirjoituksista, mutta näin on lupa ajatella. Vertaus lentoon pyrähtävistä linnuista ei ollut mielestäni mauton tai banaali, koska en ajatellut sen olevan viittaus perheen lapsiin, jotka pääsivät vapauteen vankilasta. Katsoin kokonaisuutta. Pitkään Espanjassa eläneenä ja pyhimyspatsaita nähneenä, tunnen niiden rauhoittavan vaikutuksen ihmisiin. Pyhyyden kokemus on ihmisen ydintä. 

Franciscus on myös yksin kuolemisen suojeluspyhimys. Tämäkin muistutus on paikallaan, koska tiedämme,  että kovin moni kuolee yksin, täydellisesti unohdettuna.  Espanjassa Todos Los Santos (pyhäinpäivä) on 1.11. juhlapäivä, joka kokoaa perheet yhteen hautausmaalle. Vanhan perinteen mukaan päivä alkaa haudan puhdistamisella. Kukat ja kynttilät kuuluvat myös asiaan. Tänä vuonna kävimme Casabermejan hautausmaalla, jonka kauneus illalla kynttilöiden valaisemana hiljensi mielen muistamaan pois nukkuneita.


YouTubesta löytyy useita videoita kauniista "kuolleiden kaupungista" kirjoittamalla cementerio casabermeja. Hyvää matkaa!