5. heinäkuuta 2020

Bonsai



Pitkän hiljaisen tauon jälkeen sain uutta asiaa kerrottavaksi. Sydämellinen naapurini lahjoitti minulle oman bonsainsa, johon sanoi kyllästyneensä. Se näyttää hyvin elinvoimaiselta ja lykkää uutta versoa tyvestään. Mutta onko se hyvä vai huono asia ruukkupuun oikean kasvattamisen näkökulmasta.

Mistä tahansa puusta voidaan ainakin teoriassa kasvattaa bonsai, tosin eräät puulajit soveltuvat tähän tarkoitukseen toisia paremmin. Tämä minun puuni vaikuttaa fiikukselta, mutta vannomatta paras. Runko on pakotettu kasvamaan muotoonsa ja metallilankojen jättämät arvet näkyvät rungossa. 

Japanilaisessa puutarhataiteessa, johon myös bonsai ja ikebana kuuluvat, on tarkat määritelmät rungon muodosta ja istutusastiasta. Tavoitteena on luoda kasviin epäsymmetria, rytmi ja tyhjän tilan tunnelma. Estetiikan lisäksi bonsain kasvattamisessa korostuu kärsivällisyys ja huolenpito. Valmis bonsai ei saa näytä ihmisen muokkaamalta, sen tulisi näyttää korkean iän saavuttaneelta puulta pienoiskoossa. Bonsain kasvua ohjataan ja rajoitetaan samalla tavalla kuin luonto määrittelee käppyrämännyn muodon tuulisessa ja pienessä kallionkolossa.  

Mia Kankimäki kuvaa japanilaista puutarhaa.

”Olen aina ihaillut puutarhojen kolmiulotteista vaikutelmaa ja turhautunut siitä, etten saa sitä vangittua huonolla kamerallani, mutta vasta nyt tajuan, että kolmiulotteisuus ja kerroksellisuus ovat koko puutarhataiteen ydin ja vaivalla saavutettu päämäärä. … Sama etäisyyden ja läheisyyden vaihtelu ja kerroksellisuus toistuu puutarhan jokaisessa osassa pienemmässä mittakaavassa. Utuiseen vuoristomaisemaan katoavan puron yli kaartuu silta, ja sillan edessä kaartuu vaahteranoksia, joiden lehtipilvet on leikattu kauniisti niin, että ne muodostavat täydellisen viehättävän erimuotoisten oksien ja lehtien kerroksellisen sarjan, joka heijastuu veteen, jonka kivien ylle taas kaartuvat erilaiset heinät… Ehkä puutarhataide on jonkinlaista suuren mittakaavan ikebanaa: ainakin tyhjän tilan, rytmin ja epäsymmetrian säännöt tuntuvat samoilta.” 
Bonsai tuli elämääni nyt toisen kerran. Ensimmäinen kohtaaminen oli pettymys: Englannista hankittu bonsaivalmispaketti kaikkine tarvikkeineen unohtui liian pitkäksi aikaa johonkin kaapinnurkkaan. Nyt on otettava vastuu valmiista yksilöstä ja tehtävä päätöksiä. Miten suhtautua rungon alaosassa kasvaviin sivuversoihin? Entä kasvualustan mullan määrä? Kastelutiheys? Jokainen bonsai on oma yksilö, kuinka huomioin juuri tämän yksilölliset tarpeet?

Lainaus:
Mia Kankimäki. Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Otava 2013