13. tammikuuta 2017

Haarukka ja veitsi


Oletetaan, että tulet jostakin kaukaisesta, eksoottisesta, vieraasta maasta. Istut ruokapöytään vatsa nälästä kurnien, edessäsi on valkoinen pyöreä alusta, jolle on aseteltu lihaa, vihanneksia ja riisiä. Ruoka tuoksuu herkulliselta, mutta juuri kun olet tarttumassa ruokaan, huomaat oudot esineet lautasen vieressä. Nostat esineet käteesi ja kääntelet niitä. Vastapäätä istuva henkilö nyökkää ja vinkkaa: ”Kannattais tsekata Wikipediasta, miten niitä käytetään.”

Ja sieltähän ohje löytyy:
”Veitsen käyttötarkoitus ruokaillessa on pääasiallisesti ruoan pilkkominen paloihin, jotka ovat sopivan kokoisia suuhun laitettavaksi ja pureskeltaviksi. Tämä tapahtuu sijoittamalla veitsen terävä reuna haluttuun leikkauskohtaan ja liikuttamalla sitä edestakaisin samaan aikaan painaen sitä alaspäin.” 
Hyvä, ei niin mahdottoman vaikealta vaikuta. Nyt on vain tarkkaan katsottava kumpi puoli on terävä. Sitten liikutan veistä edestakaisin ja samalla painan alaspäin. No, eihän ylöspäin voi tässä tilanteessa edes painaa. Tunnen jo itseni viisaammaksi kuin Wikipedia. Mutta mikä on, pihvi liukuu veitsen painalluksista sinne tänne. Jatkan lukemista ja lamppu syttyy.
”Haarukkaa voidaan käyttää apuna ruoan pitämiseen paikallaan tämän toiminnan aikana. Veistä voidaan myös käyttää ruoan keihästämiseen ja suuhun siirtämiseen samaan tapaan kuin haarukkaa, mutta tämä ei kuulu hyviin pöytätapoihin.” 
Nyt muistuu mieleen vanha pohjalainen sanonta. Miehellä pitää olla kolme puukkoa: yhdellä syö, yhdellä lyö ja yhdellä pitää kiinni. Ruokailuvälineistä vanhin on siis veitsi, jonka esimuotoja olivat teräväreunaiset kivet tai luut. Kivikaudella käytössä oli piikivestä valmistettuja veitsen tapaisia välineitä.

Haarukan alkuperäinen käyttötarkoitus oli helpottaa lihapalojen noukkimista padasta. Molemmat ruokailuvälineet tunnettiin jo 400-500-luvulla eaa Persian hovissa. Haarukan käyttö yleistyi hitaasti, ja syynä pidetään Vanhan testamentin kertomusta. Alttarille asetettuja uhrieläimien liha houkutteli Eelin pojat pahantekoon, he varastivat haarukan tapaisilla ottimilla lihaa, joka ei heille kuulunut. Teko oli todella törkeä, sillä lihan uhraaminen jumalille oli arvokas uhrilahja. Kainin ja Abelin tarinassa kerrotaan, että Kain uhrasi Herralle ”maan satoa”, mutta Abel tarjosi esikoiskaritsoja ja niiden rasvaa. Herra arvosti paremmaksi Abelin teurasuhrin kuin Kainin kasvisvaihtoehdon.

Haarukan huono maine hälveni vähitellen, ja Suomeen haarukka tuli Turun linnan kautta. Linnassa isännöi Juhana Herttua, jonka puolalaista syntyperää oleva puolisonsa Katariina Jagelonica toi tämän uuden ruokailuvälineen hovin ruokapöytään vuonna 1562.

Haarukan edeltäjä oli monissa kulttuureissa syömäpiikki. Moninaisten vaiheiden jälkeen Euroopassa vakiintui vasta 1800-luvulla nelipiikkinen haarukka. Kolmipiikkistäkin kokeiltiin, mutta sitä vieroksuttiin ja verrattiin paholaisen atraimeen. Tosin jälkiruokahaarukka on edelleen usein kolmipiikkinen.

Tosiasiassa suurin osa maailman ihmisistä syö ruokansa sormin ja toiseksi eniten on ihmisiä, jotka käyttävät syömäpuikkoja. Eikä ruokapöydän ympärillä tapahtuva ruokailu ole niin yleistä kuin meillä Euroopassa. Tuolien sijasta istutaan tyynyillä ja matoilla, pöydän sijasta ruoka on aseteltu lattialle tarjottimille. Myös Suomessa ruokapöydän ääressä tapahtuva ruokailu ei ollut yleistä puolitoista vuosisataa sitten. Syötiin suoraan ruoanvalmistusastiasta, joka asetettiin pölkyn, penkin tai jonkinlaisen levyn päälle. Päreenkappaletta saatettiin käyttää ruokailuvälineenä ja puulusikka kulki kätevästi saappaanvarteen työnnettynä, josta sen nopeasti sai käyttöön, jos vieraallekin oli ruokaa tarjolla.

Taas turvaudun Wikipediaan: onhan hyvä tietää, miten syömäpuikkoa käytetään, jos vaikka sellaisen kattauksen eteeni saisin.
”Syömäpuikkoja käytetään sijoittamalla yksi syömäpuikko haluttavan kappaleen kummallekin puolelle ja siirtämällä se sitten suuhun. Syömäpuikkoja ei täten voida käyttää nestemäisen ruoan syömiseen.”
Voi tätä tiedon määrää, ei suotta puhuta tietoähkystä. Jos näette joskus jonkun istuvan ravintolapöydässä syömässä sushia, puikko sekä oikeassa että vasemmassa kädessä, ja puikkojen välissä lohella peitetty riisipallero, sashimi. Se saatan olla minä. Pysähdy ja jää seuraamaan, miten tuolla otteella saa jotakin siististi suuhunsa, mutta onneksi nyt tiedän, ettei liemiruokaa puikoilla kannata edes yrittää.

Innoittajani oli tällä kerralla Jaakko Hämeen-Anttilan ja Venla Rossin kirja Nälästä nautintoihin – Ruoan tarina. Otava 2015