11. heinäkuuta 2017

Puutarhan opetus

Japaninsiipipähkinä ja oma tupa

Jatkan puutarhateemalla: puutarhahulluudesta viisauteen. Viisastuminen on hyvin hidas prosessi kaikilla ihmiselon alueilla, ja pari vuosikymmentä on vain hetki puutarhurin elämässä.

Selailin muistiinpanojani vuodelta 1992. Kävimme Mustialan arboretumissa ja tuomisena puutarhaamme: hemlokki 4 kpl, japaninsiipipähkinä 3 kpl, douglaskuusi 10 kpl. Kaikki olivat hyvin pieniä, tuskin polven korkuisia taimia. Kiireesti ne istutin mielestäni sopiviin kasvupaikkoihin ja annoin niille rauhan kehittyä täyteen mittaansa.

Japaninsiipipähkinöistä kaksi on edelleen hyvässä kunnossa, ne herättävät aina vieraiden uteliaisuuden, tuskin kukaan on niitä tunnistanut, ovat ne niin eksoottisen näköisiä. Puuni ovat monihaaraisia ja reheviä, pitkien hedelmänorkkojen koristamia. Maaperä oli juuri oikea: ravinteikas ja hikevä. Puun taimien istutusaikana en tuntenut maaperän ominaisuuksia, hikevä-sanakin oli täysin tuntematon tuohon aikaan.

Douglaskuuset sirottelin sinne tänne –periaatteella: muutama talon seinustalle lähelle sähköpistettä. Mielessä välkkyi valaistu joulukuusi. Nuori douglaskuusi kasvaa nopeasti valoisalla paikalla, niin nopeasti ettei se koskaan ehtinyt saada jouluvaloja oksilleen. Talon seinustalla oleva kuusi on jo ylittänyt katonharjakorkeuden monella metrillä. Amerikasta lähtöisin oleva kuusi voi kasvaa 100 metriä korkeaksi, mutta tuskin meillä. Merkittävä puu on myös ikänsä suhteen. Vanhimmat puut ovat 500 vuotta vanhoja ja eräs douglaskuusilaji on saavuttanut jopa 1000 vuoden iän. Taimet istuttaessani en tuntenut kyseisen kuusen ominaisuuksia, mutta jotain olen oppinut. Nyt tiedän, että douglaskuusi vaihtaa nimeä kaadettuna. Sahatavaraksi myytynä siitä tulee oregoninmänty, ja oivallinen materiaali huonekaluihin oksattomuutensa ja hyvän punertavan värisävynsä ansiosta.

Arboretumeissa on mukava kävellä ja ihmetellä puumaailman moninaisuutta, mutta niiden taimimyymälöitä on aiheellista vältellä. Hehtaarin tontille ei voi mahduttaa maailman puujättejä, jos haluaa nähdä nenäänsä pidemmälle ja käyskennellä pihapiirissä lyömättä otsaansa makedonianmäntyyn tai sotkematta vaatteitaan pihkaiseen pihtaan.

Virikkeitä on paras hakea kirjoista ja tyytyä suunnittelemaan vaikka ruusujen ymppäystä. Ajankohta on mitä sopivin. Näin se menee kirjan mukaan.

”Puutarhaväen kanonisen lain mukaan heinäkuussa on ruusut silmikoitava. Tavallisesti se tapahtuu seuraavasti: otetaan villiruusu tai ruusun vesa perusrungoksi, johon jalostetaan; vielä suuri määrä niintä ja lopuksi tarvitaan puutarhaveitsi eli jalostusveitsi. Kun kaikki on valmista, tarhuri tunnustelee veitsensä terävyyttä peukalon päähän, johon, jos veitsi on riittävän terävä, syntyy ammottava haava, josta veri alkaa virrata. Haavan sitomista varten tarvitaan muutama metri harsokangasta, jolloin peukalon päähän  muodostuu kohtalaisen suuri ja pullea nuppu. Tätä sanotaan ruusujen silmikoimiseksi. Ellei nyt satu olemaan mitään villiruusua, voi äsken kerrotun leikkauksen peukaloon suorittaa muussakin yhteydessä, esim. pistokkaita, oksia, kuihtuneita kukkia leikatessa tai yleensä puiden ja pensaiden leikkauksissa.”

Villiruusut kukkivat parhaimmillaan ja ne ovatkin ainoa ruusulaji, jonka olen saanut viihtymään tontillani. Monenlaista olen kokeillut, mutta johonkin ne häipyvät, hiipuvat vähitellen, vain yksinäinen Queen Elisabeth, Peace ja Schneewittchen sinnittelevät edelleen. Niitä on joko hoidettu liikaa tai liian vähän, tämä periaate pitää paikkansa kaikessa kasvattamisessa. Mutta puutarhuri on siitä onnellisessa asemassa, että hän elää aina toivo sydämessä ja uskossa parempaan tulevaisuuteen. Mahdollisuus onnistua seuraavana kasvukautena pitää mielen virkeänä. Vuodenaika on vain päähänpiintymä.

”Tarhurin syksy alkaa maaliskuussa, silloin kun ensimmäinen lumikello lakastuu.”

”Kun ruusumme kukkivat, ajattelemme, että ensi vuonna ne kukkivat entistä paremmin. Kymmenen vuoden päästä on tästä tumpista kasvanut komea mänty – kunpa ne kymmenen vuotta olisivat jo takana päin! Tahtoisinpa nähdä, miltä nuo koivut näyttävät viidenkymmenen vuoden kuluttua. Kuinka totta onkaan, että paras on aina edessämme. Jokainen uusi vuosi tuo mukanaan lisäkasvua ja kauneutta. Jumalalle kiitos, että taas olemme päässeet vuoden eteenpäin!”

Lainaukset ovat Karel Capekin kirjasta Puutarhurin vuosi

Vietä hetki puutarhassa: Pekka Streng (1948-1975) sävelet ja sanat Puutarhassa.