6. tammikuuta 2019

Ikinuori



Nuoruuteen liitetään myönteisiä asioita: intohimo, uteliaisuus, aktiivisuus, kokeilunhalu, toiveikkuus, usko tulevaisuuteen. Mutta iän karttuessa ne monelta katoavat. Miksi? Pitkäikäisyys ei mielestäni ole arvo itsessään, eikä korkeaa ikää sinänsä kannata kovasti korostaa, jos kaikki elämiseen liittyvät ilon aiheet on menetetty sairauden takia.

Pitkäikäisyyttä tutkitaan ahkerasti joka puolella maailmaa, ja tiedossa on joukko pitkäikäisten keskittymiä, joista tunnetuin lienee Okinawan saari Japanissa. Siellä elää suuri joukko elinvoimaisia, terveitä satavuotiaita. Heidän elintapojaan ja terveyttään on verrattu muualla asuvien saman ikäisten tietoihin.
  •  
Uuden vuoden lupauksia on hauska tehdä ja ehkä näistä okinawalaisen elintavoista löytyy yksi tavoittelemisen arvoinen tottumus, jonka toivot pystyväsi juurruttaman omaan elämääsi. Yksi riittää, kokeile sitä ja katso mitä tapahtuu.

1.    Älä jää eläkkeelle, vaan pidä itsesi toimeliaana.
2.    Ota rauhallisesti.
3.    Älä syö itseäsi täyteen.
4.    Vietä aikaa hyvien ystävien kanssa.
5.    Hoida itsesi kuntoon seuraaviin syntymäpäiviin mennessä.
6.    Hymyile.
7.    Mene luontoon.
8.    Ole kiitollinen.
9.    Elä hetkessä.
10.Seuraa omaa ikigaitasi. 

Ikigai tarkoittaa elämää ja olemisen tarkoitusta. Työkeskeisessä ajattelussamme olemme usein luoneet uraa, mitanneet onnistumistamme rahassa, uhranneet luovan ajattelumme tulosten saavuttamiselle ja menettäneet ilon tehdä jotakin sellaista, jonka koemme arvokkaaksi itsellemme ja ympäristöllemme.

Toimeliaisuuden säilyttäminen eläkeläisenä mahdollistaa paneutumisen sellaiseen tekemiseen, josta haaveili nuorena. Mikä silloin tuotti mielihyvää ja sisältöä elämään? Kun tämä olemisen tarkoitukseen liittyvä kokonaisuus hahmottuu mielessä, saa tekeminen suunnan. Jos tähän voi liittää myös ystävät, ympäristönsä, liikkumisen, uuden oppimisen ja luonnon, elämä muuttuu kiinnostavaksi seikkailuksi, jossa tuntee viihtyvänsä.

Okinawan satavuotiailla on jokaisella pieni puutarha, jossa he kasvattavat ruokansa. Ruokapöytä katetaan japanilaiseen tapaan ja tarjotaan pienissä annoskupeissa. Vatsaa ei täyte koskaan ”ähkyyn” saakka, vaan syöminen lopetetaan kun vatsa on 80% täynnä.

Ravinnosta puhuminen vaikuttaa joskus terveysterrorismilta, siksi poimin muutaman ajatuksen pitkäikäisyydestä muusta aihepiiristä. 
”Stoalaisen maltillinen suhtautuminen vaikeuksiin on yhtä lailla nuorentava tekijä, sillä tyyneys vähentää ahdistusta ja stressiä ja tasapainottaa mieltä.”
Vireä mieli säilyy oppimiskykyisenä, ja älylliset haasteet ovat välttämättömiä aivoille samalla tavalla kuin liikunta pitää fyysistä suorituskykyä yllä. Vanhenemisen eräs tunnuspiirre on elämän muodostuminen rutiininomaiseksi toistoksi. Vältä siis liiallista aivojen turruttamista helpoilla ratkaisuilla. Kun moni toiminta suoritetaan automaattisesti, uuden oppiminen alkaa tuntua vaikealta jopa turhalta."
 
”Hermosolut alkavat vanheta parikymppisenä, mutta älyllinen työskentely, uteliaisuus ja oppimishalu hidastavat prosessia. Uusiin tilanteisiin heittäytyminen, jonkin uuden asian opetteleminen päivittäin, pelaaminen ja sosiaalinen kanssakäyminen pitävät mielen nuorena. Myönteinen asenne siis edistää mielen hyvinvointia.” 
Pieneen kirjaan on mahdutettu runsaasti tavoittelemisen arvoisia asioita, ja perusteluna on muun muassa Viktor Franklinin logoterapiasta poimittuja ajatuksia. Moni asia vaikuttaa kovin tutulta, mikä ei tietenkään vähennä niiden painoarvoa.

Uudenvuodenlupausten sijaan kirjoittajat ehdottavat miettimään asioita, jotka olisi hyvä karsia omasta elämästä. Mitä hyvää tulee tilalle, jos toimit näin:

- luovut välipaloista
- syöt makeisia, kakkuja tms. vain kerran viikossa
- maksat vähitellen velat pois
- kartat pahansuopia ihmisiä
- et käytä liikaa aikaa ikäviin, pakollisiin tehtäviin
- rajoitat Facebookin käytön korkeintaan 20 minuuttiin vuorokaudessa.

On hyvä pohtia myös omaa haurauttaan. Mikä tekee sinusta hauraan? Mitkä asiat, ihmiset tai tottumukset voivat haavoittaa sinua? Emme me kaikki ole aina vahvoja, mutta oman haavoittuvuuden tunteminen saattaa auttaa silloin, kun menetykset tuntuvat raskailta ja elämän epätäydellisyys paljastaa itsensä odottamatta.

Lähteet:
García (Kirai) Héctor & Miralles Francesc. Ikigai – pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain. Gummerus 2018